2x pizza

27. října 2009 v 23:45 | lenicka |  jídelna
Když mám plný zuby chleba, upeču k večeři pizzu. Když nemám čas, používám koupené mražené korpusy, když mám čas a náladu, udělám si těsto sama. Asi před měsícem jsem si na těsto zadělala a kupodivu se podařilo, vůbec nelepilo, krásně kynulo a příjemně se s ním pracovalo. Do těsta dávám kvásek zadělaný ve vodě, mouku (část hladké, část polohrubé, část celozrnné, jak mě napadne) a pár lžic oleje. Propracuju a dám na hodinu kynout. A pak zase propracuju.


Nejraději mám klasickou pizzu Margheritu - rajčata, mozzarela a bylinky, a já přidávám ještě cibuli. Cibuli bych mohla nacpat skoro do každého slaného jídla... Ale protože nerada vařím jedno stejné jídlo častěji než jednou za několik měsíců, vymýšlím si všelijaké další varianty.

Pizza se žampiony
- těsto na pizzu
- rajčata
- rajský protlak (já jsem použila zmraženou rajčatovou marmeládu, kterou jsem vyráběla v létě u rodičů z kýblu přezrálých rajčat, cibule, česneku, pomerančové kůry, soli, trošky cukru a provensálských bylinek)
- žampiony (čerstvé jsou mnohem lepší než konzervované)
- cibule
- mozzarela (na plech jsem spotřebovala 2 hrudky)
- olivový olej
- sůl a bylinky podle chuti

Tuto pizzu jsem dělala z vlastního těsta, které jsem dala na plech, takže nebyla kulatá, ale hranatá. Těsto jsem potřela olejem (hlavně okraje) a lehce zapekla, potom jsem je potřela rajčatovou marmeládou a posypala cibulí. Zase jsem to dala zapéct a na pánvi jsem si lehce osmažila žampiony na másle. Po nějaké době jsem na pizzu přidala rajčata, žampiony, ochutila jsem to, navrch jsem dala mozzarelu a všechno zapekla.


Pizza se špenátem
- mražený korpus na pizzu
- mražený listový špenát (pokud máte čerstvý, tak ho nejdřív musíte spařit a podusit) (a né že tam plknete špenátový protlak!)
- cibule
- česnek
- mozzarela
- kukuřice
- rajčata
- olej
- sůl, pepř

Tentokrát to byl kupovaný korpus. Ten používám, když dělám pizzu jenom sama pro sebe. Jeden korpus = jedna pizza pro jednoho člověka. Korpus dáme rozmrazit, potom ho klasicky potřeme olejem (hlavně okraje), popř. ještě rajčatovým protlakem, a posypeme cibulí. Dáme zapéct. Mezitím si ochutíme špenát pomocí česneku, soli a pepře. Na pizzu dáme rajčata a dáme zase chvíli zapékat, pak přidáme špenát, mozzarelu a kukuřici. Naposledy zapečeme a dlabeme... Pokud se ptáte, proč dávám suroviny postupně, tak je to proto, že korpus je pak křupavější a suroviny propečené tak akorát, jak potřebují. Mozzarela už se dá jenom zapéct dozlatova a je to.


Dobrou chuť přeje lenicka
 


Komentáře

1 Cherees Cherees | Web | 28. října 2009 v 12:09 | Reagovat

Lenii, děláš mi děsný chutě.. Ale měla jsem pizzu včera s kamarádkou, žampionovou, pravou a byla moc dobrá, ale ty tvý vypadaj děsně lákavě. Pošli mi kousek poštou:D

2 Pierre Pierre | Web | 28. října 2009 v 17:50 | Reagovat

Hm tak jsem teď dostal děsnou chuť na pizzu. Jen žampiony moc nejím, tak bych si asi dal jinou. Vypadá dobře :).

3 Sunny :) Sunny :) | Web | 28. října 2009 v 20:50 | Reagovat

Taky se budu těch pár dní válet doma :D. A celý další týden budu mít počítač jen pro sebe, protože brácha je v Řecku. Sice bych tam byla radši místo něj, ale co nadělám.

Já nevím, možná kdyby jsme měly toho jiného matikáře a chápala bych to, tím pádem by mi to možná šlo, takže by mě to asi bavilo.

P.S. Brzy se uzdrav :))

4 Lucka Lucka | Web | 31. října 2009 v 22:19 | Reagovat

MŇAMY!!!! Ze stejného těsta dělá babička langoše. ;-)

5 Ice Ice | 11. listopadu 2009 v 18:43 | Reagovat

Mňam, tak na takovéhle pizze bych si určitě pochutnala. :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuji za návštěvu mé zahrádky.
Než odejdete, napište prosím názor/komentář/vzkaz.
Mějte se pěkně a někdy zase přijďte.
...
..
.