sváteční zapečená čekanka

22. října 2009 v 17:14 | lenicka |  jídelna
V neděli jsme oslavili šesté výročí naší svatby, a k výročí patří i sváteční a nevšední jídlo. Zkusila jsem experimentovat - koupila jsem dva čekankové puky. Potom jsem hledala, co dobrého se z nich dá vykouzlit, ale všude jsem našla jenom jeden způsob s různými variacemi. Tady je recept, který jsem z těch několika variací nakonec udělala:


2 čekankové puky
150g nastrouhaného čedaru
4 plátky dobré šunky (použila jsem vepřovou, ale hodila by se i krůtí nebo třeba debrecínka)
česnek, sůl, bujón zeleninový nebo masový, kousek másla, citrónová kůra
brambory - drobné, uvařené ve slupce

Postup je hrozně jednoduchý: puky rozkrájíme podélně na poloviny nebo čtvrtiny (podle tloušťky) a asi 5-10 minut je vaříme v osolené vodě s bujónem. Potom je dáme na hlubokou pánev, která se může dát i do trouby. Opečeme je, pak je zabalíme do plátků šunky (jednoduše dáme plátek na pánev, na půlku dáme půlku puku a plátek přehneme), posypeme drceným česnekem a citrónovu kůrou, obložíme rozčtvrcenými brambůrkami, které trochu posolíme, a dáme zapékat do trouby. Pokud není na pánvi dost tuku, můžeme trochu podlít vodou. Asi za 10 minut posypeme strouhaným čedarem, na který dáme trochu másla, a zapékáme do zlatova.

Když jsem to nesla na stůl, myslel si manžel, že jsou to nějaké ryby. Ono to pod tím sýrem není poznat, a čekanku nikdy ještě nejedl. Ale moc mu to chutnalo, takže jsme z toho měli oba radost. Zapečenou čekanku jsme si oblíbili, tak doufám, že bude chutnat i vám...

Foto hotového jídla (je to focené pod umělým světlem, takže je to trochu do žluta):
 


Komentáře

1 Alex Alex | Web | 22. října 2009 v 19:24 | Reagovat

No tak to vypadá vážně výborně :-).

2 pavel pavel | Web | 23. října 2009 v 19:44 | Reagovat

nikomu jsem nic nesmazal, jak jsi na to přišla? kde měl být?

3 pavel pavel | Web | 23. října 2009 v 23:40 | Reagovat

nic jsem vážně nesmazal, napiš to klidně znovu... mně se to taky stává, že to blog nebere když je komentář dlouhý a napíše mi červeně že můj čas už vypršel...
hezký večer :)

4 pavel pavel | Web | 23. října 2009 v 23:41 | Reagovat

jinak čekanku doma jíme jen za syrova, ta hořkost nám všem chutná :)

5 Eva* Eva* | Web | 24. října 2009 v 10:48 | Reagovat

Čekanku jsem stejně jako tvům manžel nikdy nejedla a tenhle recept vypadá zajímavě.

6 Eva* Eva* | Web | 24. října 2009 v 11:23 | Reagovat

Leni, já jsem v tomhle hrozně hloupá, to se musím na galerii registrovat?

7 Ice Ice | Web | 25. října 2009 v 12:22 | Reagovat

Nikdy jsem tohle jídlo neměla, ale vypadá krásně, že se mi sbíhají sliny. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuji za návštěvu mé zahrádky.
Než odejdete, napište prosím názor/komentář/vzkaz.
Mějte se pěkně a někdy zase přijďte.
...
..
.