brutnák jako špenát

22. ledna 2010 v 23:00 | lenicka |  jídelna
Ahoj moji drazí blogoví přátelé! Doufám, že jsem vás sérií religionistických článků úplně neodradila, ale v této době je religionistika opravdu skoro to jediné, čím se zabývám. Občas ale taky vařím, protože když se odbývám, tak nemám energii. A vaření je pro mě docela dobrý relax.
Dneska vám chci napsat recept, ve kterém je hlavní surovinou BRUTNÁK, což je naprosto nenáročná krásná samovýsevná letnička s chlupatými listy a jemnými modrými kvítky. Ty se můžou nakládat do cukru, jak to dělala moje babička, a dávat dětem jako cukrátka. A z listů si uděláme jídlo na způsob špenátu. Teda ne špenátového protlaku, ale dobrého špenátu s jednou španělskou vychytávkou v podobě trochy vína.


Pokud se divíte, že jsem si na brutnák vzpomněla zrovna teď, tak je to tím, že moje maminka mi v létě sklidila listy z brutnáků, které rostou na její zahradě, a dala mi je zmražené v krabičce. Takže i takhle uprostřed zimy si můžu dopřát talíř plný zeleně :)


Suroviny
listy brutnáku lékařského (asitak plná napěchovaná krabička od půlkilového margarínu)
1 cibule
česnek
sůl, pepř
trocha vína (není nutné)

Postup
Listy brutnáku spaříme a nasekáme na kousky. Cibuli taky nasekáme na kousky, osmažíme ji na dobrém oleji nebo na másle. Přidáme nadrcený česnek a za chvilečku přidáme i brutnák. Osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Chvíli dusíme... a pak už si jenom pochutnáváme.

Jako přílohu doporučuju vařené brambory a "volské oko".


Fotka tentokát není, protože mi chvíli stávkoval foťák, a než se umoudřil, už nebylo co fotit :)
 


Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 23. ledna 2010 v 9:25 | Reagovat

Máš pěkný blog, napiš taky nějaký komentík na můj blog.

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. ledna 2010 v 9:58 | Reagovat

Úplně brutnám slastí.
Musím si to někde sehnat, při gůglování na mne vypadly jeho zajímavé vlastnosti:
Brutnák má především antizánětlivé a zklidňující účinky. Produkty ze sušené naťi se využívá na podporu hojení různých ran a vnitřně opět jako protizánětlivá látka na zklidnění sliznice, močového ústrojí a trávicího systému. Okrajově má brutnák i antidepresivní a regenerační účinky.

Ba je i součástí nápoje lásky:
http://recepty.chytrazena.cz/napoje/pohar-lasky-13912.html

3 Janah Janah | Web | 23. ledna 2010 v 21:35 | Reagovat

Bohužel se mi ho nějak nedaří vypěstovat. :-(

4 Jája Jája | Web | 25. ledna 2010 v 17:37 | Reagovat

[3]: Ani mně ne... u nás v podhorách jako by vůbec nechtěl žít... i jsem si už mockrát "vydloubla" živou rostlinku tady v Pardubkách - a nechytl se... a to přitom tak miluju jeho modř! Akorát by ho muselo bejt vopravdu moc na trochu toho špenátku, radši špenátuju z kostivalu a bršlice, na ty se dá chodit s kosou :) Leni, jak se ta kvítečka dělaj v tom cukru? To by šlo i s fialkama, máš postup?

5 leni leni | Web | 26. ledna 2010 v 12:01 | Reagovat

[4]: Ahoj, jsem ráda, žes mi napsala, máš moc pěkný blog. Já myslím, že se vydloubnutý brutnák neujme nikde, lepší by bylo zkusit zasít ho ze semínek. I když je pravda, že je teplomilný, tak moje mamka ho bez problémů pěstuje i na našem kopečku (500 m.n.m.). Jenom chce hodně sluníčka. Na špenát stačí pár rostlinek.
Ty květy dělala moje babička, musela bych se jí zeptat, ale myslím, že je prostě namočila do cukru a hotovo.

6 Jája Jája | 2. února 2010 v 0:10 | Reagovat

[5]: Cukernej roztok, to by mohlo jít... Určitě se to dělalo s fialkama, žejo... Zkusím ze semínek, i když jsme moc na severu, nějakou sluneční pastičku vymyslím :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuji za návštěvu mé zahrádky.
Než odejdete, napište prosím názor/komentář/vzkaz.
Mějte se pěkně a někdy zase přijďte.
...
..
.