cosi jako nasi goreng aneb pátrání po indonéském rizotu

20. března 2010 v 20:08 | lenicka |  jídelna
Určitě už jsem tu někdy psala, že mám moc ráda asijskou kuchyni. Nejraději indickou a japonskou, ale tentokrát jsem měla chuť zabrousit do indonéské. Rozhodla jsem se uvařit nasi goreng, protože jsem to viděla v obchodě v chladicím boxu jako hotovku do mikrovlnky. Jenže při pátrání "jak na to" jsem narazila na velice rozdílné recepty. Vycházela jsem ze zdrojů, které jsem si už dřív prověřila (třeba Apetit) a taky z toho, co vím o indické kuchyni, která je dost podobná.

Nasi goreng znamená "smažená rýže". Základní suroviny jsou tedy rýže, čili a další koření, zelenina a vejce. Wikipedie uvádí také krevety a tamarindy, ovšem v evropském prostředí se to spíš dělá s kuřecím masem.
Ve své staré kuchařce o kuchyních Orientu jsem si zjistila, že nasi goreng je vlastně jen ochucená rýže, a to, co se obvykle prodává jako "nasi goreng" je ve skutečnosti "luxusní smažená rýže" neboli nasi goreng istimeva. V této kuchařce, která vyšla ještě za komunistů, do rýže dávají fazolové výhonky, krevety, okurku, zelí, šalotku a hovězí maso. Taky zajímavá kombinace, ale raději jsem se držela toho, co jsem viděla dneska v obchodě...
Jakou zeleninu a jaké maso tedy použít? Ve dvou případech jsem viděla pórek a papriku, inspirovala jsem se mraženou směsí Findus Wok Malaysia, která obsahuje vodní kaštany a další exotickou zeleninu, a taky jsem se koukla na vietnamskou kuchyni, takže bílé zelí, bambusové výhonky apod. Rozhodně nedoporučuji kombinaci "co dům dal" (mrkev a hrášek, jako do českého rizota), ani rajčatový protlak, který tam také někdo dává. Z masa se asi nejlépe hodí kuřecí, krabí a krevety.

A toto je moje verze:

rýže
bílé zelí (osminka hlávky)
česnekové výhonky (zelený česnek)
1/2 červené papriky
kousek pórku
vodní kaštany a žlutá mrkev ze směsi Findus Wok Malaysia
2 hrsti šii-take
kousíček kuřecího masa
4 "krabí" tyčinky
sůl (stačí trošku)
sojová omáčka (já používám výborné Johsen Shoyu)
2 vejce
čili paprička, kurkuma, zázvor
česnek
2 cibule

Postup:
Nejdřív uvaříme šii-take, aby přestal být houževnatý :) Dáme vařit rýži. V oleji rozvoníme čili, česnek a zázvor, opečeme kuřecí maso, přidáme zeleninu nakrájenou na kousky, osolíme. Až je vše trochu měkké, přidáme krabí tyčinky nakrájené na kousky. Na pánev nalejeme rozkvedlané vejce a výslednou omeletku nakrájíme na kousky. Nebo si můžeme udělat volské oko a to potom posadit na hromádku rýže. Nakonec si na pánvi opečeme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Až je skoro opečená, poprášíme ji kurkumou, aby byla krásně zlatá.

Servírování
Rýži a zeleninu pokapeme sojovou omáčkou, posypeme nakrájenou omeletou (nebo položíme nahoru volské oko) a osmaženou cibulí. Podáváme s bramborovými, popř. krabími chipsy, pokud je máme. Můžou posloužit místo lžíce. Nabídneme také další sojovou omáčku a sambal (čili omáčku) nebo pikantní nakládanou zeleninu (třeba česnek naložený v čili). Také je možné servírovat s čerstvými rajčaty, popř. s listy salátu. Originálním doplňkem je sladkokyselý plod tamarindu.

Odkazy na některé recepty:
Nasi goreng - Apetit: asi nejlepší recept, jen mi tam chyběla pestřejší skladba zeleniny
Nasi goreng - Chytrazena: v hlavní roli paprika a kupa kuřecího. Jen nechápu, proč tomu říkají "indické kuřecí"
Nasi goreng - Hedvabnastezka: pěkně popsaný postup, ale rajský protlak mě moc neláká
Nasi goreng - Wikipedia: podrobný popis s mnoha variacemi
Nasi goreng - Jiří Babica: dejte tam nějakou zeleninu, třeba mrkev, celer a pórek, a pak to proházejte a zalejte sojovou omáčkou (lol)


 


Komentáře

1 Janah Janah | Web | 20. března 2010 v 23:42 | Reagovat

To zní dobře. Nevěděla jsem, že je to název jídla, mám totiž stejnojmenné koření.

2 Ice Ice | Web | 26. března 2010 v 12:47 | Reagovat

Polovinu ingrediencí neznám, ale vypadá to zajímavě. :o)

3 leni leni | Web | 26. března 2010 v 14:19 | Reagovat

[1]: Dívala jsem se na to koření, obsahuje cibuli, česnek, čili, zázvor a kari (tedy další směs). Až na to kari se to shoduje s kořením, které se (snad) dává do Nasi goreng, takže je to docela dobře předpřipravená směs na tohle jídlo, řekla bych ...

4 Lucerna Lucerna | Web | 31. března 2010 v 10:35 | Reagovat

mohlo by to byt dobre, len skoda ze nemam rada rizoto.. uz len ten nazov :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuji za návštěvu mé zahrádky.
Než odejdete, napište prosím názor/komentář/vzkaz.
Mějte se pěkně a někdy zase přijďte.
...
..
.