jak jsem se naučila píct chleba

20. července 2011 v 21:55 | lenny |  jídelna
Víte, jak se peče pravý kváskový chleba? Bez pomoci kvasnic? Já to donedávna taky nevěděla, i když takový chleba jím u nás na farmě skoro pokaždý, když tak jsem. Až před dvěma týdny se na to paní šéfové zeptala moje kamarádka Lenka, kterou jsem vzala na farmu na návštěvu. A protože jí chleba moc chutnal a protože není takovej lenoch jako já, hned si nechala odlít do skleničky trochu kvásku, aby si ho mohla vzít s sebou do Brna a vyzkoušet si pečení sama. Jenomže si zapomněla kvásek v mé ledničce :)

Když jsem to asi za dva dny zjistila (byla sobota, zrovna když jsem si šla ještě rozespalá pro něco ke snídani), tak jsem z toho měla mírnej šok. Chvilku jsem pobíhala po bytě a vykřikovala "kvá... kvá... kvásek!" a pak jsem začala přemýšlet, co se s ním má dělat, a jak to dát vědět Lence. Ale ani jsem nestačila napsat, když mi cinkla SMS s textem: nenechala jsem náhodou u tebe kvásek? Hihi. To už jsem ale běžela na farmářský trhy, abych zastihla paní šéfovou, abych se jí mohla zeptat, co mám s kváskem dělat. Dostala jsem instrukce a večer jsem mohla začít...
Ale nejdřív vám prozradím, co je ten kvásek vlastně zač. Je to celkem jednoduchý - je to žitná mouka zkvašená ve vodě. Vyrobit si vlastní kvásek ale vůbec jednoduchý není, proto je lepší si ho vyžádat od někoho, kdo už ho má. Ze začátku se totiž musí složitě vést, ale když už je vychovanej, tak se s ním dělá jednoduše. Jenom se o něho musí člověk pěkně starat a přikrmovat ho, aby nezdechl. Anebo se z něho musí jednou za pár dnů něco upíct. Takový zvířátko to je, ale docela nenáročný... až na to pečení teda.
Takže večer jsem vydělala kvásek z ledničky, přidala vlažnou vodu a 2 hrníčky celozrnné žitné mouky, aby z toho bylo řídký těstíčko a nechala to stát přes noc. Do rána se to pěkně prokvasilo, až jsem měla strach, že z té smradlavé hmoty přece nemůže být dobrý jídlo. Ale bylo...
Při tom kvašení to mělo vyběhnout a pak splasknout, ale ráno mi připadalo, že to moc nesplasklo. Odebrala jsem trochu zpátky do ledničky, na příště, a přimíchala jsem další mouku, aby to bylo hustší. Promísila jsem to a zase jsem to pár hodin nechala. Pak jsem přidala další mouku (celkem jsem tam dala asi 600g) a ještě sůl a sezam a slunečnicový semínka a kmín a fenykl. Tuhý těsto jsem zpracovala rukama, udělala jsem bochníček, nechala jsem ho ještě 2 hodiny kynout a pak jsem to asi hodinu pekla a kůrku potírala slanou vodou.
Na internetu psali, že chleba z žitné mouky se často rozjede, proto by se měl píct ve formě, ale já jsem to riskla a povedlo se, že udržel tvar. Takže první úspěch. A měl křupavou kůrčičku a krásně voněl, druhej úspěch. Ale nejlepší bylo, že skvěle chutnal. Sice byl trochu tužší než měl být, ale byl z něho cítit sezam a fenykl, mňam...
Když jsem to zkoušela podruhý, tak jsem místo sezamu přidala na drobno nakrájenou cibulku, poslední verzi těsta jsem udělala trošku řidší a nechala jsem ho nakonec dýl kynout (až moc, rozjel se a musela jsem to spravovat). Po upečení byl kypřejší, ale zase trošku popraskal. Ale jenom trošku :)
A tak jsem se trochu nedobrovolně naučila píct kváskovej celozrnej chleba. Sice u toho pokaždý strávím skoro celej den, ale baví mě to. Nedám vám sem přesnej návod, na to si každej musí přijít sám - podle citu a podle své vlastní chuti. Hlavní věc je mít kvásek a postupně do něho přimýchávat mouku a vodu a pak to nechat pár hodin kvasit a kynout a pak zase, pak z toho udělat nějakej tvar a ještě to minimálně 2 hodiny nechat. A při pečení potírat slanou vodou a nejlépe ještě dát další vodu do trouby, aby nebyl vysušenej. Nespěchat a užívat si to. Výsledek pak určitě bude stát za to ...

 


Komentáře

1 Johanka Johanka | Web | 20. července 2011 v 22:02 | Reagovat

Víš, že se na něj taky chystám? Nedávno přijela kamarádka ze semináře, kde se to učili. Akorát mě trochu děsí ta představa nenasytného tamagočiho :)

2 Michlík Michlík | 21. července 2011 v 11:21 | Reagovat

Gratuluju k povedenému chlebu.

3 ZKoblasova ZKoblasova | 21. července 2011 v 11:51 | Reagovat

no přesně,celý den a vychytat si to. mám kamádku s kváskem a už mě to xkrát lákalo, ale asi až na mateřské...až bude čas :-D
ale mluvila o tom stejně. je to paráda. vždycky, když se vidíme, tak mi donese a je to fakt slast. nejlepší jen tak samotnej. ahoj Z.

4 Amelie Amelie | Web | 29. července 2011 v 21:10 | Reagovat

Vypadá nádherně.

5 ethnea ethnea | Web | 10. srpna 2011 v 2:55 | Reagovat

Tak to je nadhera! Uplne jsem na nej dostala chut.
Pamatuju si, ze jsme chleba pekli doma, kdyz jsme byly jeste male. Ted mame pekarnicku (segra ji vyhrala) a tam je to az prilis snadne a rychle. Ale chlebik je nam nam, nejradej mam cesnekovy a slunecnicovy.
Hmmm bezva, ted se nemuzu zbavit predstavy cerstveho chleba, mirne posoleneho...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuji za návštěvu mé zahrádky.
Než odejdete, napište prosím názor/komentář/vzkaz.
Mějte se pěkně a někdy zase přijďte.
...
..
.